Two towns A and B are 365km apart. A bus left town A at 8;15a.m and travelled towards town B at 60km/hr. At 9.00a.m a car left town B towards town A at a speed of 100km/hr. The two vehicles met at town c which lies between town A and B.

1.0k views

Two towns A and B are 365km apart. A bus left town A at 8;15a.m and travelled towards town B at 60km/hr. At 9.00a.m a car left town B towards town A at a speed of 100km/hr. The two vehicles met at town c which lies between town A and B.

1. Find the time of the day the two vehicles met.
2. Find the distance between towns A and C.
3. At town C the driver of the car took 1 hour for lunch and followed the bus back to town B. Find how fast must the car move to arrive at town B same time as the bus.

selected

1. Relative speed=60+100=160Km/hr
Relative distance= 365 − (45/60 × 60)
=320km
320  =   2hrs
160     +9
11.00a.m
ALT

45/60 × 60 = 45km
∴  x  =  320−x
60      100
100x =19200−60
160x =19200
x=120km
120  =2hrs
60
9+2=11.00am

2. 45 + 120=165km
3. Bus=60 × 1 =60km
Bus to cover 140km
Car to cover 200km
200  = 140
x        60
x=200 × 60
140
x=85.71km/h